El Servei d’Educació Ambiental present al Congres Nacional d’Educació Ambiental
El Servei d’Educació Ambiental participarà en el congrés que, degut a la excepcionalitat de la pandèmia, adopta un format virtual. El lema de treball d’enguany serà com passar “De l’acció individual a la transformació col·lectiva".
El proper 27 de novembre s’inaugura la segona edició del Congrés Nacional d’Educació Ambiental 2020-21, que enguany es reinventa en trobades mensuals en línia durant tot el 2021. El Congrés Nacional d’Educació Ambiental és el laboratori de síntesi de coneixement de l’educació ambiental a Catalunya i en aquesta segona edició, vol consolidar-se com l’espai de trobada, anàlisi i reflexió dels actors de l’educació ambiental i cercar eines que permetin arribar a nous col·lectius i crear coalicions innovadores per passar del canvi individual a la transformació col·lectiva i estructural.
Per aquest motiu el Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat assistirà en les jornades, amb l’objectiu de participar i conèixer les noves estratègies i metodologies de treball en l’educació ambiental a Catalunya, formant part de la xarxa d’entitats que es dediquen en aquesta àrea i compartint continguts de l’àmbit amb diferents experts.
El CNEA estructurarà el seu eix de reflexió al voltant de les bases compartides per transitar a la cultura de la sostenibilitat, com a document per a fonamentar una Estratègia Catalana d'Educació Ambiental. El programa consta d’una sessió inaugural el dia 27 de novembre on es plantejaran les qüestions que han de guiar el debat del congrés. A les trobades mensuals s’exposaran cinc mirades per a la transformació, en forma de taules rodones per innovar en la cultura de la sostenibilitat i la transformació col·lectiva; i tres mirades per a l’emergència, que seran sessions temàtiques per debatre sobre les emergències contemporànies: de la biodiversitat, la climàtica i l’econòmica-social.
Més enllà de les estratègies i les eines que ens fan ser conscients de la gravetat de la crisi ambiental, cal trobar maneres d’ajudar tothom a associar-la amb les decisions personals i col·lectives i, mecanismes per habilitar-nos per a l’acció transformadora. L’anàlisi crítica de l’entorn, la posada en comú de valors, la imaginació d’escenaris futurs, la recerca d'alternatives, la presa de decisions de manera participativa, l’elaboració de respostes, la realització d’accions cooperatives i la valoració dels resultats són aprenentatges clau en aquesta capacitació.