La Mancomunitat instal·larà energia fotovoltaica a la planta de selecció de residus

Dimecres, 25 de gener de 2023 a les 09:00

La seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va acollir aquest dilluns la primera assemblea del 2023 de la Mancomunitat Penedès-Garraf. El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va intervenir en l’assemblea per donar la benvinguda a tots els assistents.

Un dels assumptes més destacats va ser l’aprovació de la licitació d’un nou contracte de servei per instal·lar energia fotovoltaica a la planta de selecció de residus de la Mancomunitat situada a Vilafranca.

L’objectiu és produir energia elèctrica per a l’autoconsum i avançar cap a un model més sostenible i eficient, que redueixi les emissions i contribueixi a mitigar el canvi climàtic, així com reduir la factura energètica de la gestió dels residus, afectada per l’augment general de preus d’aquest darrer període. L’estudi econòmic preveu que es pugui compensar amb energia fotovoltaica entre un 30 i un 35% del consum actual de la planta, i amb un estalvi net anual d’entre 2.000 i 4.000 euros.

El contracte d’instal·lació ha estat promogut en col·laboració amb l’Institut Català d’Energia (ICAEN) amb una fórmula pionera en què la Mancomunitat Penedès-Garraf esdevindrà una de les primeres entitats a implementar-la. Tindrà una durada de 12 anys, amb un import d’una mica més de 300 mil euros, que es distribuirà en quotes de 2.000 euros mensuals. L’acord preveu, a més de la instal·lació, el servei de manteniment, per tal de garantir el màxim autoconsum possible.

L’assemblea també va resoldre aprovar la sanció a l’empresa Prezero, per una quantitat propera als 318 mil euros, per l’incompliment dels serveis mínims durant la vaga de recollida de residus porta a porta als cinc municipis de l’Alt Penedès que l’impulsen des de mitjans de l’any passat, i que es va prolongar durant més de 40 dies.

El vicepresident de l’àrea de Residus de la Mancomunitat, Jordi Bosch, va explicar que «s’han desestimat les al·legacions presentades per l’empresa i s’ha decidit imposar dues penalitats per valor del 7% del contracte anual del servei. El que ens pertoca a nosaltres com a administració és establir aquesta resolució, tot i que l’empresa és probable que porti al cas al contenciós. Aquesta sanció ha de servir per compensar els costos i despeses que van haver d’assumir els municipis com a conseqüència d’aquest incompliment dels serveis mínims».

Darrera actualització: 15.06.2023 | 10:27

Imatges