Jornada sobre descarbonització municipal a la Vegueria Penedès

Dilluns, 8 d'agost de 2022 a les 09:00

Aquest mes de setembre es realitzarà al Centre Àgora de Vilafranca una jornada sobre actuacions de descarbonització municipal a partir de la Bioenergia, organitzada per la Mancomunitat Penedès-Garraf, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Clúster de Bioenergia de Catalunya.

La jornada tècnica es farà dijous 15 de setembre de 10 a 13 h i presentarà diverses iniciatives i projectes de xarxes de calor de municipis de la Vegueria Penedès, com una aposta clau per a reduir la dependència de les energies i combustibles fòssils. El programa de la jornada inclou una primera part que abordarà les oportunitats de finançament de projectes de descarbonització municipal, així com una taula rodona amb experiències i propostes del territori. La segona part contempla la visita a les instal·lacions municipals de Vilobí del Penedès, per veure de prop el seu funcionament.

El Penedès-Garraf és una regió rica en biomassa forestal i alhora una zona amb un elevat risc d'incendis, amb potencials i greus afectacions per a la població que hi habita. Cal tenir en compte que el risc d'incendi forestal s’ha agreujat en els darrers anys degut a la crisi climàtica, ja que amb l’ascens de la temperatura mitjana, els arbres tenen més evapotranspiració i són més vulnerables al foc i a les malalties. A més, el fet de disposar de menys precipitació augmenta el seu dèficit hídric, el que dificulta la seva supervivència i recuperació.

Els incendis d’aquest estiu han tornat a evidenciar que cal gestionar el bosc per reduir la càrrega de combustible disponible i per adaptar-los al canvi climàtic. Així mateix, l’ús de la biomassa permet reduir les nostre emissions descarbonitzant l’energia i contribuir a frenar l'escalfament global. Per aconseguir aquest objectiu, la Mancomunitat Penedès-Garraf impulsarà al llarg del mes de setembre un cicle de jornades i activitats sobre Bioeconomia, com una oportunitat per a la transformació econòmica i ambiental del territori a partir del bosc.

Les inscripcions a la jornada es poden formalitzar a través del portal Ruralcat de la Generalitat de Catalunya, seguint el següent enllaç:

https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/transferencia/preinscripcio-jornada-tecnica

Darrera actualització: 08.08.2022 | 10:09