Es presenten les dades del mercat laboral a l’Alt Penedès i el Garraf del darrer semestre

Dilluns, 11 de març de 2024 a les 00:00

El passat dimecres 6 de març, la sala Josep Lluís Palacios de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va acollir la jornada «Horitzons Laborals» organitzada pel Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf que va acostar la situació de l’ocupació i el mercat de treball des de la perspectiva de les dones.

Després de la benvinguda, a càrrec de l’alcaldessa Abigail Garrido i la regidora de Desenvolupament Econòmic, Ana Herrera, es van presentar les dades d’atur i contractació durant el darrer trimestre del 2023 a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf i també van aportar un enfocament sociolaboral sobre l’ocupabilitat de les dones.

Durant la intervenció es van donar a conèixer algunes dades, com per exemple que al Garraf el sector que més aturats concentra és al comerç a l’engròs i al detall, seguit de les activitats administratives, hostaleria i indústria. Que l’hostaleria i el comerç absorbeixen gairebé la meitat de les contractacions, o que un de cada tres llocs de feina a la comarca l’ocupen autònoms.

A l’Alt Penedès, una quarta part de la contractació es produeix a la indústria, dues de cada tres empreses pertanyen al sector serveis i el 15% a la construcció. Entre les conclusions, van subratllar que al 2023 es va continuar creant ocupació i reduint la taxa d’atur, que assoleix els nivells més baixos des que es tenen registres.

Des de l’òptica de la dona, es va apuntar que la cronificació de l’atur afecta especialment a les dones de més de 50 anys amb estudis bàsics, en ocupacions no qualificades i especialment en l’àmbit del sector serveis, i també afecta notablement en la contractació a temps parcial. També es va assenyalar que la taxa d’atur és cinc punts superior a la dels homes.

Seguidament, representants de la Universitat Politècnica de Catalunya van participar en el monogràfic especialitzat que portava per títol «L’entorn sociolaboral de la dona universitària».

El president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Juan Luis Ruiz, va ser l’encarregat de tancar i cloure la jornada, que tindrà continuïtat en la segona meitat de l’any amb noves dades i seguiment a l’evolució del mercat de treball durant el primer semestre del 2024.

En el canal de Youtube de la Mancomunitat es poden recuperar els vídeos de la jornada i el monogràfic sobre l’entorn sociolaboral de la dona universitària.

L’observatori de dades és una acció del Servei d’Iniciatives Econòmiques que compta amb el suport i finançament de NODE Garraf i Diputació de Barcelona.

Darrera actualització: 08.04.2024 | 10:37