Vilafranca del Penedès es suma a RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa d'Ecoembes

Dimecres, 7 d'octubre de 2020 a les 00:00

Vilafranca del Penedès incorpora RECICLOS, un Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) que promou el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes mitjançant una web APP adreçada a la ciutadania. Els 194 contenidors grocs que gestiona la Mancomunitat en el municipi incorporen aquesta tecnologia que facilita incentius sostenibles als seus usuaris.

Els habitants de Vilafranca del Penedès, compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d'avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament i la Mancomunitat Penedès-Garraf per tal d’augmentar els índexs de reciclatge d’aquest tipus de residus mitjançant RECICLOS, el primer Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge a l'Estat espanyol, que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país.

D'aquesta manera, Vilafranca del Penedès es converteix en un dels primers municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que incorpora la tecnologia mòbil a aquest hàbit, i, al seu torn, premia els ciutadans que reciclen amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper. Aquesta acció complementa les actuacions municipals dirigides a reduir l’ús del plàstic d’un sol ús i prevenir la generació de més residus.

Els veïns de Vilafranca del Penedès podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 194 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses al fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l'entorn dels ciutadans de Vilafranca del Penedès, com ara passejos en bicicleta, productes ecològics i de proximitat, per l’hort,... A banda dels incentius individuals, les persones que reciclin també podran col·laborar en un projecte col·lectiu que beneficiï a tots els ciutadans de Vilafranca. En aquesta primera fase, el projecte col·lectiu que es proposa és la col·locació d’un punt de reparació per a bicicletes, per ajudar a incrementar els desplaçaments en aquest mode de transport.

La regidora de Medi Ambient de la localitat, Lourdes Sánchez, “ha afegit que “Vilafranca aposta per la sostenibilitat com una de les línies estratègiques d’aquest mandat. Vilafranca disposa, des de l’any 2017, del segell Biosphere, com a destinació turística sostenible. Això obliga a una millora contínua i cal treballar no només en la millora de la gestió dels residus i del reciclatge, sinó també fent una aposta decidida per l’eficiència energètica i les energies renovables i per una mobilitat més sostenible.Sánchez ha finalitzat la seva intervenció recordant que “el millor residu és el que no es produeix i ha ressaltat la importància de la prevenció dels residus abans que res. Malgrat aquest esforç que cal fer en reduir residus, els que es continuïn produint cal separar-los adequadament per tal que es puguin reciclar. En aquest sentit, “el projecte Reciclos, ha d’animar als ciutadans a millorar la recollida selectiva dels envasos”.

A més, el regidor de Projectes estratègics de Vilafranca, Aureli Ruiz, ha explicat que “la població de Vilafranca genera cada any més de 21.000 tones de residus, el que equival a 540 kgs per habitant i any. D’aquests, només un 40% es diposita en els contenidors de recollida selectiva. Pel que fa als envasos, es recuperen cada any prop de 740 tones, uns 18 kgs per habitant i any. Tot i que estem a prop de la mitjana de Catalunya, encara estem lluny d’altres poblacions de mida similar que arriben a seleccionar fins i tot el doble que nosaltres”.

Jordi Bosch Morgades, vicepresident de l'àrea de residus de la Mancomunitat Penedès-Garraf  ha declarat que “cal fer créixer els índexs de reciclatge i pensem que la tecnologia ens ha d’ajudar a millorar en la recollida selectiva de residus. En el conjunt de la Mancomunitat recollim selectivament només el 42,73 % del total de residus que generem, amb el que tenim camí per recórrer”. L’any 2019 es van tractar 5.233 tones d’envasos provinents de l’Alt Penedès i el Garraf a la planta ubicada a Vilafranca del Penedès.

Per a fer ús de RECICLOS, els ciutadans de Vilafranca del Penedès només han de descarregar-se la webapp, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles.

"Gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d'ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Vilafranca del Penedès a través de les recompenses que obtenen en reciclar. És la primera vegada a l'Estat espanyol que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d'ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, és ja una realitat", ha afirmat Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a Catalunya.

El Sistema de Devolució i Recompensa RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d'innovació oberta d'Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ja és una realitat en diversos municipis catalans i, a més, recentment ha començat a funcionar en altres regions com La Rioja (en concret, a Calahorra) i Illes Balears (al municipi de Ciutadella). Així, al llarg d'aquest any, RECICLOS estarà present en municipis d'un total de set comunitats autònomes i, en 2021, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de l'Estat espanyol, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres espais públics, facilitant així el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades tant a les llars com fora d'aquestes.

Darrera actualització: 13.10.2020 | 08:37