Santa Fe del Penedès diu "Adeu als plàstics"

Dimecres, 19 d'octubre de 2022 a les 10:00

Santa Fe del Penedès es suma a la campanya «Adeu plàstics» de la Mancomunitat Penedès-Garraf per prevenir els residus i donar alternatives al plàstic d’un sol ús.

En el marc de la campanya, del 24 al 28 d’octubre s’instal·larà al Centre Cívic l’exposició «Prou! plàstics» per conèixer d’una manera dinàmica i visual, la problemàtica que generen pel medi ambient i l’ecosistema l’ús dels plàstics que només es fan servir una vegada i després es llencen. Es podrà visitar a les tardes en horari d'obertura del Centre Cívic.

Dimarts 25 d’octubre a les 17 h., també al Centre Cívic, s’organitza per a tota la ciutadania el taller per a la confecció d’un embolcall reutilitzable. Cal fer inscripció prèvia a l’Ajuntament.

A l’escola Les Moreres es realitzarà el taller “Zero plàstics a l’esmorzar” per acostar la campanya alumnes del centre i dijous 27 d’octubre de 16:30 a 18:30 hores, s’instal·larà davant de l’escola un punt informatiu on es podrà participar en les activitats de sensibilització i ser obsequiats amb ampolles reutilitzables.

Des de les xarxes socials de l’Ajuntament s’impulsarà la campanya digital «Plàs-tic», per  animar a la ciutadania a acabar amb el “tic” d’usar i llençar, a partir de la utilització de materials reutilitzables, reduint així els residus que es generen.

Els plàstics no desapareixen

Més del 90% dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstic, i la majoria de plàstic que es produeix, s’utilitza per a fabricar envasos d’un sol ús. Es calcula que un terç dels plàstics que utilitzem, escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge. Per tenir una idea, l’any 2021, la Mancomunitat va tractar 5.873 tones d’envasos a la planta de selecció.

Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d’un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l’ambiental. Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.

Darrera actualització: 19.10.2022 | 14:34