Sant Cugat Sesgarrigues també diu «Adeu als plàstics»

Dimarts, 13 de setembre de 2022 a les 09:00

Coincidint amb la Fira Eco Sant Cugat el municipi serà la propera parada de la campanya «Adeu plàstics» de la Mancomunitat Penedès-Garraf per prevenir els residus i donar alternatives al plàstic d’un sol ús.

Del 19 al 25 de setembre és podrà visitar l’exposició «Prou plàstics» al vestíbul del Centre Cívic i conèixer d’una manera dinàmica i visual, la problemàtica que generen pel medi ambient i l’ecosistema l’ús dels plàstics que només es fan servir una vegada i després es llencen. Diumenge 25 s’hi faran visites guiades, tant al matí com a la tarda en l’horari de l’Eco Sant Cugat.

Així mateix, dijous 22 de setembre a la tarda hi haurà un taller per a la confecció d’un embolcall reutilitzable obert a tota la ciutadania. Es farà al Centre Cívic i cal fer inscripció prèvia al correu scs.dinamitzacio@santcugatsesgarrigues.cat

Durant la segona quinzena de setembre, es realitzarà a l’escola Les Vinyes el taller “Zero plàstics a l’esmorzar” per acostar la campanya als infants i joves del municipi, i des de les xarxes socials de l’Ajuntament s’impulsarà la campanya digital «Plàs-tic», per  animar a la ciutadania a acabar amb el “tic” d’usar i llençar, a partir de la utilització de materials reutilitzables, reduint així els residus que es generen.

Els plàstics no desapareixen

Més del 90% dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstic, i la majoria de plàstic que es produeix, s’utilitza per a fabricar envasos d’un sol ús. Es calcula que un terç dels plàstics que utilitzem, escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge. Per tenir una idea, l’any 2021, la Mancomunitat va tractar 5.873 tones d’envasos a la planta de selecció.

Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d’un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l’ambiental. Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.

Darrera actualització: 22.09.2022 | 13:36