Millores a la planta de compostatge

Dimarts, 7 de maig de 2024 a les 09:00

Entren en funcionament les obres de modernització de la planta de compostatge que gestiona la Mancomunitat Penedès-Garraf a Sant Pere de Ribes.

La principal millora s'ha produït a la nau de maduració del compost, on s'ha automatitzat l'aportació d'oxigen al procés de producció, aconseguint reduir al mínim les operacions de remoció mecànica de la matèria orgànica i, per tant, disminuir el consum de combustibles fòssils.

També s'ha implementat un nou sistema de reg que manté les condicions d'humitat del compost durant el procés de compostatge. Aquest sistema permet reutilitzar els lixiviats generats en les primeres fases del procés i utilitzar aigües pluvials en etapes més avançades, optimitzant la gestió dels recursos hídrics de la planta.

Com a resultat d’aquestes obres es millora la qualitat del compost, incrementant la seva estabilitat i maduresa final, i permet plantejar canvis en el procés per reduir la quantitat de rebuig que es genera durant el tractament de la matèria orgànica.

Les obres, amb un pressupost aproximat de 692.000 euros, han estat cofinançades per la Mancomunitat Penedès-Garraf, l'Agència de Residus de Catalunya i pels fons Next Generation de la Unió Europea, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Les actuacions no van afectar l'entrada de brossa orgànica dels municipis de l'Alt Penedès i el Garraf ni el funcionament del procés de compostatge. No obstant això, sí que van afectar la recepció de la fracció vegetal d'empreses i particulars, i que a hores d’ara ja s'ha normalitzat.

Darrera actualització: 07.05.2024 | 13:09