La Mancomunitat Penedès-Garraf dona la benvinguda a la Bisbal del Penedès

Dimarts, 26 de gener de 2021 a les 11:00

El municipi del Baix Penedès s’incorpora com a nou membre de l’ens i estarà representat per la seva alcaldessa, Agnès Ferré.

El president de la Mancomunitat, Sergi Vallès, fa balanç de l’activitat de l’ens durant el 2020.

Aquest dilluns s’ha celebrat la primera assemblea del 2021 de la Mancomunitat Penedès-Garraf. La sessió s’ha dut a terme de manera telemàtica a causa del context sanitari, i ha començat amb la presa de possessió de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, representat per la seva alcaldessa, Agnès Ferré, com a nou membre de la Mancomunitat.

Un altre dels assumptes destacats de l’assemblea ha estat l’aprovació de l’adhesió del municipi de Gelida al CAAD Penedès, el centre d’acollida d’animals domèstics gestionat per la Mancomunitat, per tal d’unir-se al servei de recollida d’animals perduts i abandonats, que promou l’adopció d’aquells animals que no han estat recuperats pel seu propietari.

Balanç anual de la Mancomunitat

En la mateixa assemblea, el president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Sergi Vallès, ha fet un repàs a les principals dades i activitats que l’ens ha desenvolupat al llarg del 2020, un any marcat per la pandèmia de la COVID-19.

Vallès ha subratllat el paper vital de la Mancomunitat en un context tan difícil, garantint sense interrupció la prestació de serveis essencials, alguns d’ells de gran transcendència per a la seguretat i higiene sanitària de la ciutadania, com la gestió dels residus o de les aigües residuals. Es tracta d’un esforç ingent desplegat en l’ampli territori que cobreix la Mancomunitat, una extensió de més de 809 quilòmetres quadrats, i una població de més de 265.000 persones a qui es donen aquests serveis.

Segons Vallès “Hem pogut seguir mantenint els serveis essencials, complint el paper que ens toca a les institucions en moments difícils, que és estar al servei del territori i de les seves persones”.

La Mancomunitat Penedès-Garraf va recollir al 2020 més de 134.00 tones de residus, un 3% més que l’any anterior, ha gestionat les dues plantes de tractament de residus de què disposa en el territori, a més de 13 deixalleries municipals i una deixalleria mòbil.

Sergi Vallès ha volgut agrair la confiança dels 35 municipis que conformen la Mancomunitat Penedès-Garraf i que permeten consolidar un model mancomunat de gestió, per tal de poder optimitzar i oferir serveis a la ciutadania en les millors condicions possibles.

En àmbits com el del sanejament, el president ha recordat el reconeixement enguany de la Mancomunitat com a Entitat Local de l’Aigua per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), posant en valor les 66 instal·lacions que es gestionen al territori, i que permeten el tractament diari de gairebé 44.000 metres cúbics d’aigua residual. També cal assenyalar les prop de 2.700 analítiques d’aigües de consum i residuals, o les quasi 400 inspeccions sanitàries en establiments d’alimentació, a càrrec del servei de Laboratori de l’ens.

Per la seva banda, el CAAD Penedès va recollir al 2020 més de 1.400 animals, impulsant l’adopció de 862 gossos i gats.

Des del Servei d’Educació Ambiental, tot i les dificultats i restriccions motivades pel confinament i la limitació de la mobilitat, al 2020 es van impulsar més de 400 activitats als centres educatius, amb la participació de més de 8.000 alumnes. També s’ha donat continuïtat al programa formatiu i de sensibilització, amb l’organització de diverses campanyes per al foment de la recollida selectiva i la gestió dels residus, destacant alguna d’elles enfocada a reduir els riscos de contagi de la COVID-19 en el moment de dipositar els residus en el contenidor.

En l’apartat de gestió forestal i energia, la Mancomunitat va gestionar l’any passat 83,6 hectàrees repartides en 4 municipis, extraient més de 700 tones de biomassa, 80 de fusta de trituració i 20 de fusta de serra, així com la planificació de la gestió i la millora forestal conjunta al Garraf fins al 2040.

Pel que fa al Servei d’Iniciatives Econòmiques, tot i el confinament i les restriccions, s’ha continuat amb la tasca d’assessorament, acompanyament i suport, amb més d’una vintena de sessions formatives en línia per a empreses i nous emprenedors, també a centres educatius, o en la tramitació de l’alta de quasi 200 noves empreses al territori.

Darrera actualització: 26.01.2021 | 11:51