La Mancomunitat Penedès-Garraf aprova un pressupost de 39 MEUR per l’any 2021

Dimarts, 20 d'octubre de 2020 a les 00:00

Els municipis aproven un pressupost que incorpora noves inversions i un augment de la despesa corrent per afrontar els reptes del proper any.

L’Assemblea de la Mancomunitat Penedès-Garraf va aprovar aquest dilluns per unanimitat, en una sessió celebrada telemàticament a causa del context de crisi sanitària, un pressupost de 39.003.423,84 € per a l’exercici 2021.

El pressupost de l’any vinent contempla una bateria de noves i importants inversions així com una proposta per a l’ampliació de la cartera de serveis i incorpora nous municipis del territori a la Mancomunitat.

El vicepresident de l’àrea de Serveis Centrals de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Aureli Ruiz, va ser l’encarregat de presentar els principals detalls del pressupost i dels projectes i inversions previstos.

Sergi Vallès, president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, va subratllar que «la Mancomunitat segueix creixent. La Bisbal del Penedès se sumarà a partir de l’any vinent a la Mancomunitat. També preveiem donar resposta a una demanda reclamada des de fa anys, amb la creació d’un nou servei d’agents cívics per als Ajuntaments»

El president també va informar que el servei de Prevenció de Drogodependències s’integrarà al Consell Comarcal de l’Alt Penedès, atès que només es presta el servei a aquesta comarca i per optimitzar els recursos i sinergies entre les administracions.

 

En aquesta mateixa sessió es van aprovar per unanimitat les quotes anuals ordinàries a aportar pels Ajuntaments que participen a l’ens, i que garanteixen el correcte desenvolupament i funcionament dels diversos serveis mancomunats.

Aquest avançament en el calendari de l’aprovació del pressupost i de les quotes suposa un gest molt ben rebut per les administracions locals, i respon a la voluntat de la Mancomunitat Penedès-Garraf de facilitar als Ajuntaments la posterior confecció dels respectius pressupostos municipals.

Serveis essencials

L’aprovació del pressupost és una eina fonamental perquè la Mancomunitat continuï prestant i desenvolupant serveis essencials en el funcionament del territori, com el sanejament, la gestió dels residus, el laboratori o el centre d’acollida d’animals domèstics (CAAD), i que en moments crítics com l’actual prenen un protagonisme rellevant. Així mateix, més que mai també es posa en valor durant aquesta pandèmia  la tasca realitzada per d’altres serveis que desenvolupa la Mancomunitat, com l’educació ambiental, la promoció de l’emprenedoria en el servei d’iniciatives econòmiques o la prevenció de drogodependències en la població.

Inversions

El pressupost del 2021 contempla un destacat capítol d’inversions. En l’àmbit del sanejament, estan previstes diverses inversions en estacions de depuració d’aigües residuals (EDAR), aprovades per conveni i finançades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per valor de 4 milions d’euros. És el cas de les depuradores de Sant Sadurní, Sant Pere de Ribes-Sitges, Puigdàlber, Olèrdola, Canyelles, així com el projecte del col·lector de Vilafranca del Penedès.

El president va recordar que enguany, l’Agència Catalana de l’Aigua ha reconegut la Mancomunitat Penedès-Garraf com a Entitat Local de l’Aigua, el que dona més autonomia a la institució per a la gestió de les inversions en el territori.

Així mateix també s’ha sol·licitat també una inversió a l’Agència de Residus de Catalunya per a la millora de la planta de compostatge. El Servei de Laboratori serà un altre dels àmbits en què s’hi destinarà una partida per a dotar-lo de nous equipaments i maquinària, que li permetran donar un salt endavant, guanyant en competitivitat i millorant la qualitat dels serveis que presta als municipis.

Principals Inversions 2021

Sanejament

  • EDAR SANT SADURNI 1.516.018,77 €
  • EDAR ST PERE RIBES 1.567.717,21 €
  • PROJECTE COL·LECTOR VFC 155.000 €
  • DALTMAR CANYELLES 13.400 €
  • EDAR CAN CATASSÚS 13.000 €
  • EDAR PUIGDALBER 24.380 €
  • EDAR OLERDOLA 29.680 €

Residus

  • Millora gestió dels lixiviats 125.671,49 €
  • Millora del sistema de reg 140.452,90 €
  • Millora de les sitges i sistema d’aeració de les naus de maduració 499.852,68 €

El pressupost 2021 també contempla l’adhesió de la Bisbal del Penedès a la Mancomunitat Penedès-Garraf, després que l’ajuntament del Baix Penedès aprovés recentment en el ple municipal la seva sol·licitud d’incorporació.

Una altra de les propostes destacades és l’impuls d’un programa d’Agents Cívics, nou servei que la Mancomunitat posarà a disposició dels municipis per a desenvolupar campanyes informatives i de sensibilització.

La sessió va servir per aprovar les bases d’execució del pressupost, que inclouen canvis per a simplificar i agilitzar el procediment administratiu de la Mancomunitat.

També es va donar llum verda a l’acceptació de diverses subvencions al servei d’iniciatives econòmiques. D’una banda, de la Generalitat de Catalunya en suport a l’emprenedoria. Cal recordar que l’Oficina del servei compta des de fa algunes setmanes amb un nou espai, al carrer General Prim, 20, a Vilafranca del Penedès, i que és imprescindible sol·licitar cita prèvia.

I de l’altra, una subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona per al finançament de l’Observatori de Dades, que recull i analitza dades relacionades amb el desenvolupament econòmic local i analitza el context socioeconòmic del territori.

Darrera actualització: 20.10.2020 | 15:29