Cubelles se suma a la campanya "Està de moda" per combatre el residu tèxtil

Dimecres, 15 de maig de 2024 a les 09:00

S'oferiran tallers gratuïts de Upcycling i Costura bàsica per aprendre a donar una segona vida a la roba.

L'Ajuntament de Cubelles, en col·laboració amb la Mancomunitat Penedès-Garraf, s'ha adherit a la campanya "Està de moda" amb l'objectiu de reduir, reutilitzar i reciclar la roba per minimitzar el seu impacte ambiental.

El tèxtil és una fracció poc coneguda dins de la recollida selectiva, per la qual cosa la Mancomunitat ha impulsat aquesta iniciativa per promoure pràctiques responsables en la gestió d'aquest material.

Sota el lema "Està de moda", la campanya pretén allargar la vida útil de la roba a través de l'intercanvi, la compra de segona mà, les reparacions i la transformació de peces antigues en noves creacions. A més, es busca educar la ciutadania sobre la correcta gestió del residu tèxtil per evitar que acabi al contenidor de rebuig i a l'abocador.

Cal destacar que cada habitant a Catalunya consumeix més de 21 quilos de roba a l'any, però només el 12% dels residus tèxtils es recullen selectivament. Això genera més de 165.000 tones de residus tèxtils al territori i un 8% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle derivades de la producció de roba.

Josep M. Hugué, segon tinent d'alcalde de Cubelles i vicepresident de l'àrea d'Educació Ambiental de la Mancomunitat, ha explicat que "l'objectiu és fomentar la reducció del residu tèxtil, sensibilitzar la ciutadania i promoure la reutilització, a més de crear un catàleg de comerços locals on es poden trobar productes tèxtils reutilitzats".

Canviar el model de consum

La campanya pretén conscienciar sobre la problemàtica ambiental derivada del consum excessiu de roba i la importància d'adoptar hàbits de compra més sostenibles i fomentar la reutilització per reduir la quantitat de roba i calçat que es converteix en residu.

A més, es proporcionaran pautes per gestionar selectivament el tèxtil utilitzant el contenidor taronja o verd que es troba al carrer o a la deixalleria. Saber què s'hi pot dipositar i com permet donar una nova vida al residu tèxtil. Si bé la població coneix projectes de reaprofitament i donació de roba, sovint es desconeix que quan la roba es desgasta es tracta d'un residu que cal gestionar selectivament per a la seva revalorització.

Tallers de reutilització de la roba

"Està de moda" s'inicia a Cubelles aquest mes amb dos tallers a la Biblioteca Municipal oberts a la ciutadania amb l'objectiu de fomentar la reutilització de la roba. El primer taller, "UpCycling", tindrà lloc el dijous 23 de maig a les 17.00 hores i tractarà sobre com donar una segona vida a la roba que ja no s'utilitza convertint-la en noves peces. Les inscripcions es poden fer aquí. La segona opció és un taller de "Costura bàsica" que mostrarà com fer arranjaments i retocs de roba comuns com les vores dels pantalons, estrips i descosits, cosir traus i botons, etc. Les inscripcions també es poden fer aquí. Cada taller té 15 places disponibles.

Durant el 2024, la campanya "Està de moda" ja s'ha dut a terme a Olèrdola i properament arribarà als municipis d'Olesa de Bonesvalls, Olivella i Vilafranca del Penedès. El primer semestre del 2025 està previst que s'estengui a altres municipis de la Mancomunitat.

Darrera actualització: 15.05.2024 | 15:06