Campanya per millorar el reciclatge de residus

Dijous, 14 d'octubre de 2021 a les 00:00

La Granada serà el primer municipi en que es desplegarà la campanya “Practica el reciclatge” per millorar els índexs de recollida selectiva al territori.

Aquest dimecres s’ha celebrat una roda de premsa a la Granada amb la presència del president de la Mancomunitat, Sergi Vallès, del vicepresident de l’àrea de residus i educació ambiental de l’ens, Jordi Bosch, l’alcalde de la Granada, Joan Cols i el regidor de Medi Ambient, Jordà Jaime, per presentar aquesta nova iniciativa que proposa a la ciutadania sumar-se al repte de millorar els resultats del reciclatge, d’una manera amable i divertida, tot emulant algunes accions molt reconeixibles de la pràctica esportiva. Així, encistellar o marcar un gol, entre d’altres, trobaran en aquesta campanya la seva traducció en com separar correctament els residus i dipositar-los a la fracció o el contenidor corresponent.

Sergi Vallès, president de la Mancomunitat ha instat a la població a reciclar “pel medi ambient i també per la butxaca, ja que cada cop resulta més car no reciclar”. Jordi Bosch, vicepresident de l’àrea de residus i educació ambiental de l’ens,  ha recordat que “si no s’aconsegueixen els índexs de reciclatge que marca la UE poden arribar sancions”. Així mateix ha dit que “cal reduir les tones de fracció rebuig que van a l’abocador, generant menys residus però també fent més i millor el reciclatge”.

El percentatge de recollida selectiva al territori ronda el 44% i l’objectiu és iniciar una escalada necessària i imprescindible en aquests resultats, per assolir l’any 2035, el compromís europeu del 65%. Un dels elements determinants per fer créixer aquests percentatges es troba en el fet de dipositar correctament cada residu al seu contenidor, i per aquest motiu la campanya també fa esment a la gestió de residus impropis en cada fracció. Així es faran accions específiques especialment en relació al paper i cartró, una fracció que registra un alt índex d’impropis als municipis de la Mancomunitat Penedès-Garraf, quasi del 25%.

La campanya es desenvoluparà en gran mesura a les xarxes socials del Servei d’Educació Ambiental i de la Mancomunitat, i els missatges educatius s’adrecen tant a la ciutadania com als comerços i les oficines, per a que es sumin al repte de reciclar més i millor. A més, es contempla  l’edició de cartelleria, material gràfic i audiovisual, i la seva difusió a través dels mitjans de comunicació comarcals. En els municipis que s’han adherit a la campanya, s’inclouen també accions promocionals i de sensibilització a peu de carrer amb l’equip d’educadors i educadores. 

Dilluns 18 d’octubre, la Granada marcarà l’inici d’aquesta iniciativa, que recorrerà durant aquest darrer trimestre de l’any i el 2022, una desena de localitats de l’Alt Penedès i el Garraf: Canyelles, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Olivella, Pacs del Penedès, Sant Quintí de Mediona, Torrelavit, Torrelles de Foix, Vilafranca del Penedès i Vilobí del Penedès.

Joan Cols, alcalde de la Granada, ha dit que “fa temps que des de l’ajuntament volem lluitar contra l’incivisme en la gestió de residus, i aquesta campanya encaixa amb aquest objectiu. Si tothom reciclés bé es podrien estalviar fins a 40.000 euros al municipi”.

Jordà Jaime, regidor de Medi Ambient de la Granada, ha afegit que “la campanya ha il·lusionat al municipi, perquè utilitza l’esport per arribar a la ciutadania i es necessària no només per pagar menys, també es necessària pel medi”.

Al llarg de la campanya, s’instal·laran estands al carrer amb informadors a cadascun dels municipis, per tal de reforçar els missatges sobre la necessitat de reciclar, reduir i recuperar, així com continuar resolent dubtes i fomentar bones pràctiques als domicilis, als comerços i a les empreses per a una eficient separació dels residus.

Entre d’altres, estan previstos també jocs de dinamització a aquests punts informatius, on es podrà jugar per exemple a bàsquet, encistellant els residus, i es distribuiran materials promocionals. També està previst pintar àrees esportives a diverses bateries de contenidors. L’equip d’educadors del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf, també estaran presents a les escoles dels municipis participants on duran a terme els tallers i activitats que es programen al llarg del curs.

Darrera actualització: 26.10.2021 | 12:21