Comença la recollida porta a porta amb tecnologia smart

Dijous, 12 de maig de 2022 a les 09:00

El nou model de recollida s’implantarà de manera esglaonada a cinc municipis de l’Alt Penedès a partir del mes de maig.

Sant Sadurní d’Anoia i Sant Quintí de Mediona estrenaran els nous cubells amb xip a partir del 13 de juny, a principis de juliol començarà a Olèrdola i a finals de juliol serà el torn de Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit.

El vicepresident de l’àrea de Gestió de Residus, Jordi Bosch, acompanyat pels alcaldes dels municipis d’Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Quintí de Mediona i Torrelavit, junt amb representants de Prezero, empresa concessionària de la recollida de residus, han participat aquest dimecres a la roda de premsa de presentació del desplegament en aquests cinc municipis de l’Alt Penedès del nou model de recollida porta a porta que incorpora tecnologia smart.

Segons Bosch, «fem un pas més en la recollida de residus porta a porta amb la incorporació d’una tecnologia que ens permetrà acomplir els objectius de la futura llei i que cada ciutadà pagui pels residus que generi".

«És bàsic que el ciutadà tingui informació concisa i clara», ha subratllat el representant de la Mancomunitat Penedès-Garraf , «i per això es desplegarà una important campanya informativa a aquests cinc municipis perquè la implantació del model sigui efectiva».

L’objectiu d’aquest sistema de recollida és augmentar el reciclatge, per arribar als índexs que exigeix la normativa per als propers anys, millorar la qualitat dels residus que es recullen selectivament, disminuint els impropis a cada fracció i avançar en l’aplicació a mig termini del models de pagament per generació, tal i com estableixen les noves normatives de residus.

La licitació d’aquest nou servei de gestió dels residus urbans ha estat impulsada per la Mancomunitat Penedès-Garraf. El contracte té una vigència de vuit anys i compta amb una imatge pròpia de servei que insta a la ciutadania a obrir la porta al reciclatge, tot recordant que és l’usuari qui té la clau per al seu bon funcionament.

 

Desplegament del porta a porta

Durant les properes setmanes s’iniciarà de manera esglaonada a les cinc localitats, una campanya adreçada a la ciutadania i als establiments comercials, per informar sobre el funcionament del nou model de recollida de residus porta a porta a cada municipi.

La implantació comença amb una campanya informativa al veïnat, en què s’envia una carta que explica què és i com funciona el porta a porta, el calendari de recollida en el seu municipi, així com els punts i horaris en que es farà el repartiment dels nous cubells. En funció del municipi, s’organitzaran diverses xerrades informatives per explicar amb més detall com fer correctament la recollida.

Cada domicili disposarà de tres cubells amb xip on dipositar i treure els residus a la via pública. Per a les fraccions d’orgànica i el rebuig es facilitarà un cubell amb xip de 25 litres, mentre que per a dipositar el paper i cartró i els envasos, es lliurarà un cubell multifracció amb xip de 40 litres. També es facilitarà un cubell d'orgànica reixat per la cuina i un magnètic de nevera amb informació gràfica dels calendaris i horaris de la recollida de residus.

Un cop desenvolupada tota la campanya informativa i la distribució del material, s’iniciarà la recollida de residus mitjançant el nou sistema, que està prevista que es faci efectiva a partir del 13 de juny a Sant Sadurní i Sant Quintí, el 5 de juliol a Olèrdola i el 29 de juliol a Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit.

 

Sistema de recollida

En tots els municipis, es recollirà la fracció d’orgànica, el paper i cartró, els envasos i el rebuig utilitzant els cubells identificats amb xip. La recollida del vidre continuarà fent-se amb contenidors de superfície instal·lats al carrer. Així mateix, s’instal·laran àrees tancades d’aportació de residus amb accés controlat mitjançant la nova tecnologia, una fórmula de recollida que s’aplicaria en nuclis disseminats i masies aïllades, o com a punts d’emergència ciutadana.

La tecnologia amb xip oferirà a l'usuari, a través d’una aplicació mòbil, fer un seguiment de les seves aportacions o possibles incidències per tal de millorar la recollida selectiva, i així poder oferir una atenció i experiència a la ciutadania més personalitzada. L’app ciutadana està disponible per sistemes IOS i Android.

En els casos de Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit iniciaran una nova etapa amb la implantació del model de recollida porta a porta al municipi, que substituirà el sistema de contenidors de superfície al carrer.

L’alcalde de Torrelavit, Manuel Raventós, ha volgut animar «a tota la ciutadania i especialment agrair el compromís i l'esforç dels nostres veïns. L’actual model de contenidors té índexs de recollida molt bons a Torrelavit i cal felicitar a la nostre ciutadania pel seu civisme, demostrant que són sensibles a fer una bona gestió dels residus i la sostenibilitat».

Joan Llort, alcalde de Sant Pere de Riudebitlles, ha manifestat que «hem fet un esforç perquè totes les parts implicades i l’Ajuntament creiem en aquest canvi i apostar pel canvi de model. Volem agrair la tasca i el treball de la Mancomunitat Penedès-Garraf. Ens plantegem aquest projecte com un repte i tenim el compromís d'assolir els objectius que ens marquen per l'any 2030».

Olèrdola i Sant Quintí de Mediona ampliaran amb aquest nou model les fraccions de recollida selectiva.

El regidor de Sant Quintí de Mediona, Jesús Pérez de Albéniz, també s’ha mostrat molt esperançat amb la implantació del nou model de recollida. «Estem molt il·lusionats perquè aquest canvi vagi bé i puguem augmentar l'índex de reciclatge. Partim amb alguna avantatge en relació a d'altres municipis perquè ja fem recollida porta a porta d’algunes fraccions i creiem fermament que la nostra ciutadania és favorable a aquest sistema. També ens permetrà fer desaparèixer molts contenidors del carrer i millorar l'espai públic»

Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola, ha insistit en la implicació de la ciutadania perquè el canvi de model sigui un èxit. «Portem molts mesos informant d'aquest canvi per tal que no sigui una sorpresa per a la ciutadania i que l'adaptació al nou sistema de recollida sigui el millor possible».

Sant Sadurní d’Anoia, municipi que compta amb una trajectòria més llarga en el sistema porta a porta, el nou servei suposarà un lleuger canvi en el calendari de recollida a domicilis i comerços, a més de l’ús de cubells per a totes les fraccions. El seu alcalde, Ton Amat, ha avançat els objectius que pretén aconseguir aquest nou model i quins seran els beneficis del xip. «Hem de ser ambiciosos a Sant Sadurní i assolir índexs per sobre del 80% a un municipi que ja fa molts anys que fa porta a porta. El nou model suposarà per a nosaltres canvis mínims en el calendari i l'ús de cubells per les diverses fraccions. Hem de insistir a la ciutadania que la tecnologia s’aplica perquè el servei sigui més eficient, puguem reduir els costos en la recollida i que cada ciutadà pagui per l'ús que en fa de la recollida de residus», ha recordat.

 

Atenció a la ciutadania

Per donar continuïtat a l’educació ambiental i la gestió de les incidències, un cop comenci la recollida s’habilitarà a cada municipi un espai d’atenció al públic, per tal que la ciutadania pugui adreçar-s’hi i resoldre qualsevol qüestió o consulta relacionada amb la recollida porta a porta i on els educadors ambientals del servei també lliuraran els materials als nous veïns del municipi.

Durant el procés d’implantació, posada en servei i funcionament del servei de recollida, la ciutadania podrà fer les seves consultes per telèfon al número d’atenció a l’usuari, el 93 891 16 22, de dilluns a divendres de 8 a 15 hores o bé per correu electrònic a obrelaporta@mancomunitat.cat.

A partir del 7 de juny, la ciutadania de Sant Sadurní d’Anoia podrà contactar amb la nova oficina del Porta a Porta, situada al carrer Sant Quintí 6, i que atendrà de dilluns a dijous, de 9 a 18 hores, i els divendres de 9 a 13 hores.

La resta de municipis disposaran un dia a la setmana d’un punt fix d’atenció ciutadana del Porta a Porta, i que s’ubicarà als espais i equipaments facilitats per cada ajuntament.

 

Sant Sadurní d’Anoia i Sant Quintí de Mediona, els primers municipis en que es desplega

Aquest mes de maig comença l’inici del desplegament als municipis de Sant Sadurní d’Anoia i Sant Quintí de Mediona.

A Sant Sadurní d’Anoia, donada l’àmplia trajectòria en la recollida porta a porta, s’habilitaran un punts de repartiment dels nous cubells en que es facilitarà la informació, en horari de 9:30 a 18 hores, amb el següent calendari i localitzacions:

  • Pl. Germans Segura Viudas. 16 de maig.
  • C. Lola Anglada. 17 de maig.
  • Pàrquing municipal (Esclat). 18 de maig.
  • Avinguda Sant Llorenç. 19 de maig.
  • Ctra. Sant Quintí (davant Mercadona). 20 de maig.
  • Rbla. Generalitat cantonada Carrer Sant Isidre. 23 de maig.
  • Rbla. Generalitat (entrada parc de la Rambla). 24 de maig.
  • Pl. Era d'en Guineu. 25 de maig.
  • Pl. Manel Raventós. 26 de maig.
  • Pl. Guillem Agulló (Correus). 27 de maig.
  • A l’Índex.  El 30 de maig, 1 i 3 de juny de 9 a 14 hores. El 31 de maig i 2 de juny de 15 a 20 hores.

A Sant Quintí de Mediona, prèviament al lliurament de materials, es realitzaran dues xerrades informatives a la sala del Centre Cultural del Jardí:

  • El dilluns 30 de maig, a la tarda, a les 19:30 hores.
  • El dimarts 31 de maig, una primera xerrada al matí, a les 11:30 i una segona xerrada a la tarda, a les 19:30 hores.

El repartiment del nous cubells i material informatiu es farà a les Escoles de baix, el dies 1, 3, 7 i 9 de juny en horari de tarda, de 15:00 a 20:00 hores i els dies 2, 8, 10 i 11 de juny, en horari de matí de 9:00 a 14:00 hores.

A mesura que avanci el desplegament s’anirà informant de les dates de les xerrades i dels lliuraments de materials als municipis d’Olèrdola, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit.

Darrera actualització: 12.05.2022 | 09:31