Comença la Setmana Internacional del Compostatge

Divendres, 30 d'abril de 2021 a les 00:00

La setmana se celebra del 2 al 8 de maig i amb el lema “Creix, menja, composta ... Repeteix!” vol posar en valor el compost i recordar la importància del cicle de la matèria orgànica.

Seguint aquest lema, el Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf ha publicat una guia en què explica a pas a pas com fer vermicompostatge, un sistema de compostatge casolà que podem utilitzar per tractar la brossa orgànica que generem a casa. El vermicompostage és una tècnica que utilitzant cucs, transforma les restes de menjar de la cuina de casa en compost, un adob natural que es pot utilitzar per les plantes de l’hort o de casa i tancar així el cicle de la matèria orgànica.

El compostatge és un sistema de tractament de la brossa orgànica, que es pot dur a terme a petita escala, en compostadors domèstics o comunitaris i vermicompostadors, o en grans instal·lacions, com la planta de compostatge de la Mancomunitat Penedès-Garraf que l’any 2020 va tractar 18.314 tones de fracció orgànica i vegetal.

Coincidint amb aquesta setmana, la Mancomunitat Penedès-Garraf organitza junt amb l’Ajuntament d’Olivella un taller per aprendre a utilitzar el compostador casolà, i impulsa una campanya amb l’Ajuntament de les Cabanyes per millorar la gestió de la brossa orgànica i recordar com fer una bona recollida selectiva dels residus.

Dona vida a l'orgànica

Per al 2021 la Mancomunitat s’ha fixat l’objectiu d’augmentar la quantitat i la qualitat de la fracció orgànica que recull, per tal de recuperar el màxim de brossa orgànica que es diposita incorrectament al rebuig, i poder reciclar-la i convertir-la en compost.

Amb la campanya “Dona Vida a l’Orgànica” que s’està implementant en diversos municipis del Penedès i el Garraf, es treballa per incrementar la participació de la població en aquesta recollida i així com per formar als grans generadors per millorar la seva gestió d’aquest residu tant valuós.

El compostatge és una opció ecològicament responsable i sostenible per a gestionar els nostres residus orgànics ja que el compost aporta molts beneficis als nostres sòls a l’incrementar la matèria orgànica, n’augmenta l’activitat biològica i la biodiversitat, en millora l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació. L’ús del compost afavoreix l’economia circular, perquè dona una nova vida a un residu i contribueix a mitigar la lluita  contra el canvi climàtic, ja que estalviem l’emissió de gasos d’efecte hivernacle que es produeixen si la brossa orgànica es gestiona com a rebuig a en dipòsits controlats.

Darrera actualització: 29.07.2021 | 10:10

Imatges